Sanepid wykrył bakterie e.coli w kolejnym mięsie. To popularny produkt w Biedronce
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega przed kolejnym produktem. Jego spożycie może skutkować silnym zatruciem.
Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała o wykryciu bakterii Escherichia coli produkujących toksynę Shiga (STEC) w jednej z partii metki cebulowej. Produkt może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i nie powinien być spożywany.
Szczegóły produktu
- Nazwa produktu: Sokołów Metka Kiełbasa Surowa Cebulowa 170 g
- Numer partii: 8225281102
- Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
- Producent: Sokołów SA, Oddział w Robakowie 62-023 Gądki, Robakowo ul. Poznańska 14, WNI 30210225
Ostrzeżenie opublikowała również sieć Biedronka, co powinno być jasnym sygnałem dla klientów. Jeśli posiadasz taką metkę, należy ją zwrócić do sklepu, w którym została zakupiona.
Zakażenie bakterią e.coli STEC może przebiegać z różnym nasileniem. Objawy obejmują m.in. bóle brzucha, biegunkę (często z domieszką krwi) oraz gorączkę. W przypadku wystąpienia takich symptomów po spożyciu metki cebulowej należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Nie tylko metka
Co ciekawe, to nie jest jedyne ostrzeżenie na temat bakterii e.coli w ostatnim czasie. Przypomnijmy, że sanepid wykrył bakterie w popularnym tatarze wołowym.