Pilny komunikat sanepidu. Bakterie e.coli w popularnym tatarze wołowym
Państwowa Inspekcja Sanitarna ostrzega. W pożywieniu wykryto obecność bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga. Nawet nie myśl o tym, by spożywać ten produkt.
Kolejne publiczne ostrzeżenie sanepidu na temat żywności. Tym razem w roli głównej tatar wołowy. W badanych próbkach wykryto bakterię Escherichia coli, która to produkuje toksynę Shiga (STEC). Spożywając taki produkt, można się zatruć. Swoją drogą dopiero teraz sobie uświadomiłem, że nigdy nie jadłem tatara.
Szczegóły produktu
- Nazwa produktu: Tatar wołowy, 200 g
- Numer partii: 8525281202
- Termin przydatności do spożycia: 24/10/2025
- Producent: SOKOŁÓW Spółka Akcyjna Oddział w Tarnowie ul. Klikowska 101, 33-102 Tarnów WNI 12630215
Obraz potrafi wyrazić więcej niż tysiąc słów, więc podajemy dalej zdjęcie opublikowane przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Poinformowano, że Sokołów S.A. rozpoczął już procedurę wycofania tej partii produktu, zaś “Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu i prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie”.
Jeśli kupiłeś lub kupiłaś ten konkretny produkt, to pod żadnym pozorem go nie spożywaj, bo można się zatruć.
Nie tylko tatar
To nie jedyne ostrzeżenie sanepidu z ostatnich dni. Przypominamy, że należy uważać na wafle z Lidla, które mogą zawierać metaliczne ciała obce.