Pilny komunikat sanepidu. Chodzi o jaja
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się ostrzeżenie dotyczące żywności. Na powierzchni jaj oraz w ich wnętrzu wykryto obecność bakterii Salmonella. Których produktów dotyczy komunikat?
W wyniku podjętych działań w obrocie nie powinny się już znajdować zakwestionowane produkty. Mogło się jednak zdarzyć, że skażone jajka trafiły wcześniej do klientów.
Uwaga na jajka skażone pałeczkami Salmonella
Komunikat dotyczy świeżych jaj z chowu ściółkowego, pakowanych po 10 sztuk. Producentem jest BESTFARM Ferma Drobiu Bestwinka - Janusz Matyjasik, ul. Dworkowa 22, 43-512 Bestwinka, Zakład pakowania jaj: PL-24025908. Z kolei numer partii (data minimalnej trwałości) to 05.01.2026.
Pałeczki Salmonella wykryto w 3 z 5 próbek treści jaj, a także w 2 z 5 próbek pobranych na ich powierzchni. Z komunikatu wynika jednoznacznie, że spożycie produktów zanieczyszczonych pałeczkami Salmonella może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Zwłaszcza gdy konsument nie zastosuje obróbki termicznej. Takie jajka należy po prostu zutylizować.
Jakie są objawy zatrucia? Kiedy występują?
Jeśli jednak ktoś zjadł skażone jaja i wystąpiły u niego objawy zatrucia, powinien skontaktować się z lekarzem. Pierwsze objawy choroby mogą się pojawić już po kilku godzinach od kontaktu z zanieczyszczoną żywnością, ale może to być także kilka dni. O zatruciu świadczą m.in. bóle brzucha, biegunka, gorączka, wymioty czy odwodnienie. Czasem choroba może przybrać cięższy przebieg.
Nie jest to jedyne ostrzeżenie, jakie pojawiło się w ostatnim czasie. GIS informował też m.in. o problemach z dwiema partiami mleka modyfikowanego od Nestle. Na cenzurowanym znalazł się też popularny pyłek kwiatowy, w którym wykryto niebezpiecznie wysoki poziom alkaloidów pirolizydynowych.