Pieczywo w dyskontach. Wyniki badań zszokują kupujących

Wielu Polaków kupuje w dyskontach ciemne pieczywo w przekonaniu, że jest to zdrowy wybór, pełen witamin i błonnika. Dietetyczka dr Sylwia Ciągło-Androsiuk ostrzega jednak, że ten "zdrowy" wygląd może być złudny.

Mateusz Wróbel (Mat1K)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Pieczywo w dyskontach. Wyniki badań zszokują kupujących

Ekspertka ujawnia, że brązowy kolor pieczywa, który ma sugerować, że jest ono razowe lub pełnoziarniste, jest często uzyskiwany poprzez dodanie do jasnej mąki karmelu lub słodu. Co więcej, stosowanie karmelu w zwykłym chlebie jest niezgodne z prawem, bowiem dozwolone jest wyłącznie w chlebie słodowym.

Dalsza część tekstu pod wideo

Ciemne pieczywo nie tak zdrowe?

Dietetyczka podkreśla, że jasna mąka używana w wielu tych produktach traci w procesie produkcji nawet 70-80% składników odżywczych. Wraz z usunięciem otrębów znikają najcenniejsze substancje, czyniąc takie pieczywo głównie źródłem "pustych kalorii".

Aby rozpoznać prawdziwe pieczywo razowe, dr Ciągło-Androsiuk radzi bezwzględnie sprawdzać etykiety. Pełnowartościowy chleb powinien mieć mąkę razową lub graham wymienioną jako pierwszy składnik na liście, ponieważ składniki zawsze wymieniane są w kolejności malejącej wagi.

Kolejnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę, jest zakwas i nazewnictwo. Wiele piekarni używa sztucznych kwasów lub suchych zakwasów zamiast naturalnego zakwasu żytniego, który wspomaga trawienie i produkcję witamin z grupy B.

Dodatkowo, nazwy takie jak chleb orkiszowy czy słonecznikowy bywają mylące. Aby produkt był pełnowartościowy, mąka orkiszowa lub ziarna nie mogą stanowić jedynie dodatku, ale muszą dominować w składzie. Ekspertka apeluje również o uważne sprawdzanie, czy pieczywo nie jest wytwarzane z ciasta mrożonego, co obniża jego wartość odżywczą.