Jest w każdej kuchni i wpływa na mózg tak, że ten szkodzi Twojemu sercu

Co ma mózg do serca? Okazuje się, że bardzo dużo. A w tym połączeniu kluczową rolę odgrywa także układ pokarmowy.

Paweł Maretycz (Maniiiek)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Jest w każdej kuchni i wpływa na mózg tak, że ten szkodzi Twojemu sercu

Okazuje się, że w każdej kuchni jest substancja, która negatywnie wpływa na nasz mózg, przez co ten negatywnie wpływa na nasz układ krążenia. Brzmi to jak dziwaczny głuchy telefon i właśnie dlatego naukowcom tak długo zajęło połączenie kropek.

Dalsza część tekstu pod wideo

Sól to główny winowajca

O tym, że spożywanie nadmiaru soli wiąże się z nadciśnieniem, wiadomo nie od dziś. Jednak do teraz naukowcy nie rozumieli, dlaczego tak się dzieje. Otóż ten mechanizm ma swoje podłoże w naszych… mózgach. I nie mam tu na myśli podświadomości, czy innej siły sugestii, a o ten konkretny organ. Otóż nadmierne spożywanie soli może pobudzić do działania komórki odpornościowe w naszym mózgu. To wywołuje w nim lekki stan zapalny, oraz wzrost poziomu hormonu wazopresyny, który podnosi ciśnienie krwi. To właśnie on odpowiada za nadciśnienie. 

Warto tu dodać, że nie chodzi tu tylko o nadużywanie soli w naszej kuchni. Bardzo dużo jej znajduje się w fast foodach, przekąskach i innym niezdrowym jedzeniu.