Rolnicy mówią o najgorszej suszy od lat. Wołają o pomoc

Rolnicy i hodowcy ryb z województwa łódzkiego biją na alarm z powodu wyjątkowo dotkliwej suszy - donosi tygodnik-rolniczy.pl. Niski poziom wód sprawia, że część stawów nie mogła zostać zalana tej wiosny, a gospodarstwa rybackie znalazły się w krytycznej sytuacji finansowej.

Arkadiusz Stando (astnd)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Rolnicy mówią o najgorszej suszy od lat. Wołają o pomoc

Samorząd rolniczy regionu apeluje do wojewody o natychmiastowe powołanie komisji suszowych. Rolnicy podkreślają, że tegoroczna sytuacja jest bezprecedensowa – część stawów pozostała sucha, a te, które udało się zarybić, borykają się z dramatycznie niskim poziomem wody. "W przypadku wielu gospodarstw 50% powierzchni stawów nie zostało zalane wiosną wodą, a co za tym idzie, nie są zarybione" – podkreślają hodowcy.

Dalsza część tekstu pod wideo

Łódzka Izba Rolnicza, której prezesem jest Bronisław Węglewski, w trybie pilnym zwróciła się do wojewody Doroty Ryl. W przesłanym apelu izba domaga się natychmiastowego rozpoczęcia szacowania strat spowodowanych suszą, a także opracowania pakietu wsparcia finansowego dla hodowców. Ma to pozwolić gospodarstwom rybackim przetrwać najtrudniejszy od wielu lat sezon.

Rolnicy zaznaczają, że bez konkretnej pomocy państwa duża część lokalnej branży rybackiej może wkrótce przestać istnieć.

Susza rolnicza w Polsce — dane

Susza rolnicza dotyczyła wielu regionów; w północno-zachodniej i zachodniej Polsce deficyt był nasilony (Zachodniopomorskie, Lubuskie, Kujawsko-Pomorskie, Wielkopolskie), a także centralne obszary Łódzkiego i Kujawsko-Pomorskiego; późnym latem silny deficyt w Mazowieckiem i Lubelskiem. W analizie IUNG-PIB do 20.08.2025 r. kryterium suszy dla roślin strączkowych było przekroczone w 44 gminach (1,8 proc. gmin; powierzchnia 0,2 proc.), z wyraźnym udziałem Lubuskiego (24,4 proc. gmin w województwie) i Zachodniopomorskiego (12,4 proc.).

Najbardziej narażone są zboża jare i ozime, kukurydza, truskawki, krzewy owocowe, rośliny strączkowe. Deficyt wody wpływał na obsadę kłosów i rozwój ziarna oraz jakość owoców. Raporty w lipcu–sierpniu podkreślały szczególną wrażliwość kukurydzy przy ujemnym KBW oraz rozszerzający się zasięg suszy w sezonie.