Brytyjczycy wykupili polski browar. Nie zrobią tam nawet pinty piwa

Mycofeast, brytyjska firma biotechnologiczna o globalnym zasięgu, nadała nowy kierunek dawnemu Browarowi Leżajsk. Kupiony w 2024 roku od Grupy Żywiec zakład, zamknięty rok wcześniej, przekształcono w ośrodek produkcji innowacyjnych komponentów spożywczych i paszowych, tworzonych w procesie fermentacji drożdży.

Nowa linia rozwoju spółki opiera się na wykorzystaniu zaawansowanych technologii biotechnologicznych, które umożliwiają wytwarzanie białek i lipidów mogących zastąpić tradycyjne surowce pochodzenia zwierzęcego oraz uprawy roślin wymagające dużych zasobów naturalnych. Obecnie Mycofeast prowadzi badania zarówno w Polsce, jak i w swoim centrum R&D w Kalifornii, współpracując m.in. z warszawskim SGGW.

Zobacz też: W jakich godzinach Polacy najczęściej kupują alkohol? Zaskakujace dane

Połączenie patentów opracowywanych w USA, wiedzy akademickiej z najlepszych brytyjskich i polskich uczelni oraz doświadczenia ekipy Browaru Leżajsk ma stworzyć fundament pod nową erę produkcji żywności w tym miejscu. Pierwsze partie składników do żywności i napojów już opuszczają leżajski zakład, trafiając do odbiorców w kraju i za granicą.

Produkcja i innowacje w Leżajsku

Firmie zależy na tym, aby składniki wzbogacające żywność i pasze były tworzone w sposób bardziej zrównoważony – nie poprzez eksploatację zasobów naturalnych, ale przy użyciu technologii wykorzystujących rośliny i drożdże. To, jak podkreślają przedstawiciele spółki, ma stanowić ekologiczną alternatywę dla dotychczasowych metod produkcji.

Artur Magolewski, prezes polskiego oddziału Mycofeast, podkreśla: "W Leżajsku planujemy uruchomić produkcję zarówno sprawdzonych już w USA, jak i w pełni innowacyjnych komponentów spożywczych i paszowych. Wymagać to będzie jednak inwestycji w skomplikowane linie produkcyjne. Dlatego wcześniej, w krótszej perspektywie czasowej, uruchomimy produkcję funkcjonalnych bezalkoholowych napojów fermentowanych w oparciu o dotychczasowe procesy, istniejące linie do produkcji piwa oraz doświadczenie i unikalne umiejętności załogi".

Płynne przejście do produkcji biotechnologicznej

Zastosowanie już istniejących instalacji piwowarskich ma pozwolić zakładowi na stopniowe dostosowanie się do nowego profilu działalności, unikając gwałtownej zmiany produkcji. Wykorzystanie kompetencji lokalnego zespołu i wieloletniej tradycji browaru to element strategii, która ma zapewnić sukces przedsięwzięcia.

Mycofeast zapowiada, że inwestycje w Leżajsku będą obejmować zarówno rozwój infrastruktury, jak i dalsze prace nad innowacyjnymi metodami wytwarzania żywności i pasz. Firma liczy, że współpraca z akademickimi ośrodkami badawczymi oraz lokalną społecznością przyniesie korzyści wszystkim zaangażowanym stronom, otwierając nowy rozdział w historii tego kultowego miejsca.

Arkadiusz Stando (astnd)
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Brytyjczycy wykupili polski browar. Nie zrobią tam nawet pinty piwa