Sanepid wydał ostrzeżenie przed Salmonellą. Chodzi o popularną mąkę

GIS ostrzega przed jedną z partii mąki jaglanej z powodu przekroczenia dopuszczalnego poziomu pestycydu chlorpiryfosu. Produkt został objęty procedurą wycofania z rynku.

Arkadiusz Stando
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Sanepid wydał ostrzeżenie przed Salmonellą. Chodzi o popularną mąkę

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat dotyczący mąki jaglanej. Badania produktu wykazały przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pestycydu chlorpiryfosu. Jak podkreślono, substancja ta może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów nawet przy niewielkim przekroczeniu obowiązujących norm, dlatego służby sanitarne zalecają całkowitą rezygnację ze spożywania produktu z tej konkretnej partii. Firma TAR-GROCH-FIL z Filipowic rozpoczęła już działania związane z wycofywaniem wadliwej partii ze sklepów.

Dalsza część tekstu pod wideo

Według komunikatu GIS, nieprawidłowości wykryto w wyniku kontroli urzędowej przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Badania laboratoryjne potwierdziły, że w mące jaglanej określonej w ostrzeżeniu doszło do przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu chlorpiryfosu. Eksperci Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego ocenili, że każdy poziom przekraczający obowiązującą wartość NDP może potencjalnie wiązać się z ryzykiem dla zdrowia osób sięgających po ten produkt.

Szczegóły wycofywanego produktu

Ostrzeżenie dotyczy mąki jaglanej dostępnej w kilku wariantach wagowych. W komunikacie wskazano, że chodzi o produkt pod nazwą: Mąka jaglana, opakowania 1 kg, 5 kg i 25 kg, oznaczony numerem partii: 06 2025, z terminem "najlepiej spożyć przed końcem: 06.2026". Dystrybutorem produktu jest "TAR-GROCH-FIL" Spółka Jawna T. Krakowski, E. Drożdż, M. Kijowski, J. Drożdż, z siedzibą w Filipowicach (Filipowice 161, 32-840 Zakliczyn).

GIS podkreśla, że ostrzeżenie obejmuje wyłącznie wskazaną partię mąki jaglanej, a komunikat został wydany ze względu na bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów. Zgodnie z oceną Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego każdy przypadek przekroczenia wartości NDP dla chlorpiryfosu należy traktować jako potencjalnie niebezpieczny.

Działania firmy i służb sanitarnych

Po uzyskaniu informacji o stwierdzonym zagrożeniu dystrybutor mąki jaglanej uruchomił procedurę wycofania wskazanej partii z obrotu. Firma „TAR-GROCH-FIL” podjęła decyzję o usunięciu produktu z rynku i rozpoczęła realizację działań związanych z jego wycofaniem ze sklepów. Jednocześnie we współpracy z producentem mąki prowadzone są czynności mające na celu ustalenie przyczyn pojawienia się pestycydu w ilości przekraczającej dopuszczalne normy.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują przebieg akcji wycofania i monitorują, czy produkt jest sukcesywnie usuwany z obrotu. GIS informuje, że działania kontrolne mają zapewnić, by mąka jaglana z zakwestionowanej partii nie trafiała do kolejnych odbiorców.

Zalecenia dla konsumentów

Służby sanitarne wskazują wprost, że nie należy spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie. Konsumenci, którzy posiadają produkt o podanym numerze partii i terminie przydatności, powinni zrezygnować z jego użycia, a najlepiej go wyrzucić.