Pilny komunikat sanepidu. Zjedzenie może się źle skończyć

Sanepid publikuje ostrzeżenie publiczne na temat żywności. Te chrupki zawierają substancję, której nie powinno tam być. Klienci zostali wprowadzeni w błąd.

Sebastian Barysz
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Pilny komunikat sanepidu. Zjedzenie może się źle skończyć

Wyobraź sobie, że alergię na gluten (niektórzy nie muszą sobie tego wyobrażać). Kupujesz więc produkt bezglutenowy i święcie przekonany, że nic ci nie grozi, spożywasz. Problem polega na tym, że dany produkt jednak zawiera szkodliwy dla ciebie gluten.

Dalsza część tekstu pod wideo

Bezglutenowy produkt ma gluten

Zupełnie jak pewne chrupki kukurydziane. Otóż Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła gluten w partii chrupek kukurydzianych oznaczonych jako produkt bezglutenowy. Badania laboratoryjne wykazały w nich obecność glutenu w stężeniu przekraczającym dopuszczalny poziom 20 mg/kg.

Szczegóły produktu

  • Nazwa produktu: Chrupki kukurydziane SMA KOTEK. Produkt bezglutenowy 100 g
  • Numer partii: 11.2025 C0 507
  • Najlepiej spożyć przed końcem: 11.2025
  • Producent: TBM Sp. z o.o., Kolejowa 7A, Kunów, 27-415

Firma TBM Sp. z o.o. natychmiast poinformowała odbiorców i wstrzymała sprzedaż do czasu wyjaśnienia sprawy. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające.

Konsekwencje mogą być tragiczne

Jeśli masz alergię na gluten, to nie spożywaj tego produktu. Alergia na gluten może w skrajnych przypadkach doprowadzić do zgonu, ponieważ reakcja IgE‑zależna może wywołać wstrząs anafilaktyczny z niewydolnością oddechową i krążeniową.

Jest to rzadkie i dotyczy zwykle ciężkich postaci alergii oraz ekspozycji na większą dawkę alergenu lub współczynników takich jak wysiłek fizyczny czy astma towarzysząca.