Popularny miód zniknie z polskich sklepów. I bardzo dobrze

Unijna reforma rynku żywności odbije się echem w Polsce. Chodzi popularną odmianę miodu, która z uzasadnionych przyczyn zniknie ze sklepów w 2026 r.

Sebastian Barysz
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na X
Popularny miód zniknie z polskich sklepów. I bardzo dobrze

Miód nie bez powodu nazywany jest płynnym złotem. Ten prawdziwy, naturalny, ma właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne, o walorach smakowych nie wspominając. Chociaż z moich obserwacji wynika, że jedni lubią smak miodu, a inni nienawidzą.

Dalsza część tekstu pod wideo

Miód filtrowany zniknie ze sklepów

To cenny i pożądany produkt, ale w ostatnich latach coraz częściej można natknąć się na podróbki i wyroby, które można śmiało określić produktami miodopodobnymi. Unia chce z tym walczyć i już podjęto konkretne kroki.
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi przekazał do konsultacji projekt rozporządzenia, które wprowadza zakaz sprzedaży filtrowanego miodu w Polsce. Jest to w praktyce część unijnej reformy rynku żywności.

Czym w ogóle jest ten rodzaj miodu? Otóż miód filtrowany to produkt, z którego usunięto nie tylko zanieczyszczenia, ale też pyłek kwiatowy i inne naturalne składniki. Taki zabieg sprawia, że jest wyjątkowo klarowny i wygodny w użyciu. Jest też druga strona medalu: taki miód traci część swoich naturalnych wartości. Jakby to powiedział mój znajomy pszczelarz:

Ten miód to nawet obok miodu nie stał.

Takie intensywne filtrowanie sprawia, że ten miód staje się bardziej uniwersalny, ale nie jest w pełni naturalny. Problematyczne jest ustalenie pochodzenia takiego miodu. Nie ma pyłku kwiatowego, to nie wiemy, skąd pochodzi taki miód. Filtracja jest bowiem praktyką stosowaną często w celu ukrycia pochodzenia miodu, np. azjatyckiego.

Dochodzi do sytuacji, że konsument kupuje “polski miód”, który z Polski nie pochodzi i nie ma do końca właściwości prawdziwego miodu. UE chce zrobić z tym porządek i dać po łapach producentom podrabianego miodu. Zyskają na tym uczciwi producenci, którzy muszą zmagać się z nierówną konkurencją. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 14 czerwca 2026 r. Od tego dnia miód filtrowany nie będzie mógł być sprzedawany jako zwykły, prawdziwy miód.

Jak rozpoznać prawdziwy miód?

Prawdziwy miód można rozpoznać po naturalnym wyglądzie, zapachu i zachowaniu. Z czasem krystalizuje się, pachnie kwiatowo, ma zróżnicowaną barwę i może zawierać drobinki wosku czy pyłku. Jego etykieta zwykle zawiera adres pasieki lub numer weterynaryjny.

Filtrowany miód natomiast jest idealnie klarowny, długo pozostaje płynny, ma jednorodny, cukrowy smak i często brak na nim informacji o kraju pochodzenia.